Login  |  Register

Laatste Reacties

On Tuesday 23 Mar 2021 10:43:22 Gast commented:

Reactie van:  Erik van den Berg

Wat een schattige dieren zeg!

On Thursday 18 Mar 2021 00:15:04 Gast commented:

Wat een prachtige fotos van een prachtige omgeving.

Groet,
Ronald

On Sunday 14 Mar 2021 23:32:59 fred commented:

Zeg nou toch zelf, dit zijn toch schitterende dieren?

On Thursday 14 Jan 2021 23:21:14 Gast commented:

Maar amersfoort is ook mooi!

On Sunday 27 Jan 2019 22:19:27 fred commented:

Prachtig toch! Niet voor niets dat Joost Prinsen bij het oplezen tot tranen geroerd was.

Pages: 1 [2]

Vanochtend na het ontbijt naar buiten om de buurt wat te verkennen. Dat werd uiteindelijk een wandeltocht van bijna 4 1/2 uur! Het was vandaag een stukje kouder, af en toe lichte sneeuwval, maar de zon probeerde er ook doorheen te prikken. Eers zijn we richting synagoge gewandeld, daarvan hadden we de koepel gisteren al gezien. Maar voordat we daar waren kwamen we langs Zapata/Kunsthaus Tacheles, een krakersbolwerk. Een groot oud gebouw, ooit een winkelcentrum, maar in 1945 vernietigd. Nu helemaal volgeplakt met plakaten en grafiti, gedeeltelijk bewoont. Daarachter was een groot open terrein waar allerlei kunstenaars hun energie hadden gebruikt voor de meest waanzinnige bouwwerken! Beetje anarchistische sfeer hing er nog.


Daarna zijn we doorgelopen richting synagoge, waarbij we ook nog langs een oud groot postkantoor kwamen. Helaas was de synagoge gesloten. Ook ivm terreurdreiging, ook hier liep een mannetje met mitrailleur voor de gevel heen en weer.

Jammer, want het schijnt wel de moeite waard te zijn. In Berlijn zie je steeds weer andere mooie, oude koepels en torens boven de gebouwen uitsteken, dus die hebben we maar gevolgd. Zo kwamen we bij de "Museum Insel", een eiland in de rivier de Spree, waarop 5 oude, grote en indrukwekkende musea staan. Aan de kop van dit eiland bevind zich de Dom van Berlijn.

Hier zijn we binnen gegaan. Een zeer mooie, grote kerk, heel bijzonder mooi en groots, met oa het graf van diverse keizers (Wilhelm, Friedrich) en Kurfürsten. Onderin bevind zich een grafkrypte met zeer veel graftombes van o.a. de Hohenzollerns, maar ook voorvaderen van de Oranjes en enkele vroeg gestorven kinderen van Oranje. Overigens weinigen waren echt oud geworden, de meeste graven waren van mensen die voor hun volwassenheid gestorven waren.
Tegenover de Dom bevind zich het Rathaus, met daarvoor een groot plein met de "Neptunbrunnen", rondom de bron was nu een schaatbaan gemaakt met daaromheen een zeer grote kerstmarkt. We zijn de tel alweer kwijt hoeveel kerstmarkten we gehad hebben, maar hier in Berlijn zijn er 10!


Lekker rondgeslenterd, Glühwein met amaretto, rozijnen en amandelschaafsel gedronken. Verder gelopen door de Joodse wijk, langs een oude kerk, via het water terug naar de Dom. Vandaaruit de brug over naar de Staatsopera, ook hier weer een kerstmarkt, mooie omgeving, nostalgische kraampjes. Karin heeft daar een paar blitse handschoenen gekocht die erg handig zijn! Verderop bij een kraampje heerlijke "Riefkuchen" (aardappelkoek) gegeten. Was gelijk een volledige maaltijd voor vandaag! Hierna konden we wel weer lekker verder lopen, gaf voldoende energie! We kwamen toen aan het begin van Unter den Linden, waar de grote dure winkels zijn. Na een stukje lopen en bedenkend of we een bus of metro zouden nemen, kruisten we de Friedrichstrasse, deze komt dicht bij ons hotel uit, dus die besloten we maar uit te lopen. Langs het mooie station Friedrichsstrasse, waar ook weer een Starbucks is. Maar we zaten nog vol van de riefkuchen, dus morgen maar weer! En idd kwamen we weer uit bij de Oranienburgerstrasse, waar de synagoge is, en waar de Chaseestrasse begint waar we verblijven. Nog even langs de apotheek waar Karin die ochtend bepaalde multivitaminen had besteld. Deze zijn alleen in Duitsland te verkrijgen, en zijn de fijnste die ik ken, dus als ik in Duitsland ben, neem ik die altijd mee. Was even bang dat ze er niet meer waren, want nergens te vinden, maar na navragen bleek het er nog wel te zijn, maar nergens op voorraad. Dus maar in de buurt van het hotel proberen te bestellen. Bleek dat dat dezelfde dag alweer binnen zou zijn! Het meisje achter de balie vroeg nog of we in de synagoge geweest waren, maar we moesten haar dus helaas vertellen dat dat niet mogelijk was. Volgens haar was er vlakbij wel een mooie bonbonnerie waar je ook bij het maakproces kunt meekijken. Kijken of we daar nog tijd voor hebben. Toen we vandaag tegen 3 uur terug waren in het hotel hadden we echt genoeg gelopen voorlopig!
Maar goed, we moeten nog eea zien, de Gedächtniskirche, het KADEWE (kaufhaus des westens), Spandau, checkpoint Charlie,.... Morgen eens een goed plan maken om dat allemaal in te roosteren!

Share on Facebook!
0 Reacties | Geef je reactie !

Gisteravond hebben we lekker in de bistro van het hotel gegeten. Karin tomatensoep met pesto vooraf en Fred had een authentieke Berlijnse schotel met diverse soorten ham, kaas, gehaktballetjes, sla en schmalz (vet!).
Hierna had Karin de schnitzel "tante Erna", een gepaneerde schnitzel met gebaken aardappeltjes, erwtjes en champignons. Fred had een hamburger met frietjes. Erg lekker en erg Duits: veel en machtig!
Vanacht heerlijk geslapen en net goed ontbeten. De zon probeert voorzichtig door de wolken heen te prikken. Gaan zo eens hier in de buurt rondwandelen, gisteren een koepel gezien die we dichterbij willen bekijken, er is hier vlakbij een gedenkmal van de Berlijnse muur. Verder zien we wel waar we komen vandaag!
Maandagochtend lag er trouwens een pakje hier voor de deur. Een zakje met chocoalde "Nicolaus" en andere figuurtjes. Op 6 december wordt er hier wel Nicolaus gevierd, dan wordt er zoetigheid uitgedeeld. Onder in het hotel ligt ook een tafel vol met zoetigheden waar je vanaf mag pakken.

Share on Facebook!
0 Reacties | Geef je reactie !

Gisteravond soepeltjes naar Berlijn gevlogen, gelukkig maar, want ik was best moet van een druk weekend werken!
Onze vlucht had uiteindelijk 15 minuten vertraging, het vliegtuig zat ongeveer voor 1/3 vol, dus heel relaxed allemaal! Op Berlijn Tegel aangekomen konden we direct aan de gate onze bagage ophalen en binnen een minuut of 15 stonden we bij de taxi's. De chaffeur kende het adres van het hotel, en dat bleek ook maar een kleine 15 minuten rijden.
Dus voor 10 uur zaten we al op onze kamer!
Vanacht prima geslapen, vanochtend heerlijk ontbeten (erg uitgebreid buffet, tafels met linnen gedekt). Daarna naar buiten. Er ligt hier nog een heel pak sneeuw, maar goed dat ik m'n hakken niet heb meegenomen! ;-)
Eerst zijn we naar het centraal station gelopen, door de Invalidenstrasse, waar het congres zal zijn, dat is echt om de hoek. Station is ongeveer een kilometer hiervandaan, dus goed te lopen.
Langs hele mooie gebouwen, in deze buurt is er veel wetenschap, onderzoeksinstellingen, universiteit en ziekenhuizen.
Op het station een weekkaart voor het openbaar vervoer gekocht en een heerlijke koffie gedronken bij Starbuchs!!!! Hm, de eerste van deze week!
Daarna zijn we met de metro naar de Brandenburgertor gereisd, foto's gemaakt

uiteraard en daarna door het park (mooi met de sneeuw) naar de Reichdag gelopen. Deze wordt nog steeds streng bewaakt en is gesloten ivm terreur-dreiging. Mooi, groot gebouw.


Terug en met de metro naar Potzdammer Platz gegaan. Hier was een leuke kerstmarkt. Lekkere geroosterde kastanjes gekocht en gegeten! Verder is hier alles platgegooid in de oorlog en nu staat er een modern winkelcentrum. Daar wat geschopt, hele leuke schoenen gekocht! Buiten was een soort sneeuwhelling gemaakt, waar je met een grote band vanaf kon glijden.
Toen we uitgekeken waren zijn we in een tram gestapt richting Alexanderplatz. Daar is de grootste kerstmarkt van Berlijn, echt gigantisch! En nu zo heerlijk rustig! Er staat een grote 3 etage hoge "kerstdraaimolen" van hout, zoals je ook in het klein hebt, waarvan de wieken ronddraaien door kaarsjes eronder te zetten, geen idee hoe je die dingen eigenlijk noemt,.....

Daar zat bovenin een "Stube" en onderin was een grote bar met heel veel soorten glühwein, eierlikör, en andere warme dranken. Allebei een warme vanillemelk met rum en 43 (likeur) en uiteraard slagroom gedronken. Erg lekker en we werden er heerlijk warm van!
Hier was ook een kermis bij, met de meest waanzinnige attracties, we hebben even bij enkele staan kijken: spectaculair! Maar we besloten toch echt dat we daar niet (meer) in zouden durven!
Hierna nog even een overdekt winkelcentrum in. Heerlijke bodycreme gekocht van rituals.
Terug op de kerstmarkt had Fred trek gekregen, en nam hij een broodje met een stuk geroosterd varkensvlees: smaakte prima!


Toen maar eens langzaam uitgezocht welke metro we terug naar het hotel moesten nemen, het was na 3en, en onze voeten begonnen wat moe te worden. Naast het hotel is een suppermarkt, dus daar hebben we nog even wat te drinken en te knabbelen gekocht. We hebben nu ook gezien dat er hier in de buurt restaurantjes te over zijn, dus verhongeren zullen we sowieso niet!!!

 

Share on Facebook!
0 Reacties | Geef je reactie !
Pages: 1 [2]